Powieść, która wywołała sporo zamieszania na rynku czytelniczym. Została wydana u nas już jakiś czas temu, ale dopiero niedawno zaczęto o niej szeroko dyskutować. Zainteresowanie pewnie wzrośnie gdy na ekrany wejdzie film z Vigo Mortensenem w roli głównej.
_________________ Tylko umysły małe chcą zawsze mieć słuszność
Ode mnie 5/6 i duuuży plus za zbudowanie atmosfery przygnębienia i beznadziei... "Dziecię Boże" mam już zamówione i czekam na przesyłkę, choć wiem że to będzie zupełnie inna książka...
_________________ Death is my friend
She promised me a quick end...
już kończę "Dziecię boże". To jest zupełnie inna książka. Dużo starsza (powstała w 1974), napisana nieco innym językiem (chyba jeszcze mu się ten piękny styl dopiero kształtował) i zupełnie o czym innym traktująca. Imo (choć to nie tylko moje zdanie) - zdecydowanie słabsza. Ale i tak warta przeczytania.
Należy pamiętać że McCarthy to nie twórca horrorów hehe. Dziwi mnie trochę pojawienie się w tym temacie wzmianki o innej jego powieści ("Dziecię Boże"). To na pewno nie horror - chociaż jest w niej kilka naprawdę nieprzyjemnych scen.
Należy pamiętać że McCarthy to nie twórca horrorów hehe
nie zauważyłam, żeby w tym wątku ktokolwiek sugerował, jakoby McCarthy był twórcą horrorów. W końcu groza to nie tylko horror - to postapo, to mocny thriller czy książki traktujące o ciemnej stronie natury ludzkiej. A McCarthy'emu udało się stworzyć bardzo dobrą powieść postapokaliptyczną (czyli właśnie dyskutowaną tu "Drogę"), genialnego psychopatycznego mordercę (w "To nie jest kraj dla starych ludzi") i całkiem przyzwoitą powieść o demonach budzących się w człowieku w niesprzyjających okolicznościach (czyli "Dziecię boże"). Jak dla mnie w każdej z trzech ww. powieści razem wziętych, jak i w każdej z osobna jest dużo więcej grozy niż w całkiem sporej części horrorów sensu stricto. No, ale to już zależy, co na kogo działa.